Grönt landskap med väg och järnväg bredvid varandra. Ett tåg åker på spåret.

En spårbar järnvägsvision för ett bättre Sverige

Sveriges framtida välstånd och ekonomiska tillväxt bygger på ett integrerat, sömlöst och välfungerande transportsystem med järnvägen som en stolt och storslagen ryggrad. Det är utgångspunkten för en ny vision där Sverige kan växa med järnvägen.

Järnvägsbranschens Samverkansforum (JBS) har efter ett intensivt arbete formulerat en gemensam vision som tar sikte på 2050. I arbetet med den nya visionen för järnvägen har också en tät dialog förts med olika intressenter inom transportsektorn för att fånga behov av intermodalitet och gränsöverskridande trafik. 

– Med ett alltmer sammanflätat Europa riskerar Sverige att tappa i tillgänglighet och konkurrenskraft. Från JBS sida är vi övertygade om att utvecklingen går att vända, och att järnvägen är den självklara ryggraden i det transportsystem som skapar förutsättningar för ett växande, klimatsmart och mer dynamiskt Sverige. Glöm inte att den bästa tiden ligger framför oss!, sa Kristoffer Tamsons, ordförande för JBS, i sitt inledningsanförande.

Transportsystemet för oss närmare - Sverige växer med järnvägen

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson får visionen av JBS ordförande Kristoffer Tamsons och Trafikverkets gd Roberto Maiorana.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson får visionen av JBS ordförande Kristoffer Tamsons och Trafikverkets gd Roberto Maiorana.Foto: Kristina Melander

Vision 2050 offentliggjordes i samband med JBS årliga vår-konferens den 13 mars. Nära 200 deltagare hade samlats för att både ta del av visionen och spela in förslag på hur dess olika delar ska förverkligas. Bland de röster som lyfte både perspektiv och utmaningar fanns förutom JBS styrelse även infrastruktur oc-h bostadsminister Andreas Carlsson samt företrädare för försvarsmakten, näringslivet och politik på olika nivåer.

– Nyckeln stavas samverkan, och att ha ett både transportslagsövergripande och gränsöverskridande angreppssätt. Jag är därför både glad och nöjd över att vi idag med en ny vision för järnvägen kan ta avstamp för en fortsatt utveckling där hela branschen är med på tåget. För resan mot 2050 är mångbottnad vilket deltagarna på denna konferens också tydligt gett uttryck för kommenterade Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

I centrum ger momentum

Visionen för järnvägen tar sikte på år 2050. Det kan låta som långt fram i tiden, men ska alla de ambitioner och målsättningar visionen pekar ut förverkligas behöver både bildliga och bokstavliga spadar sättas i backen redan nu.

– Det finns ett momentum där järnvägsfrågorna, inte minst efter den senaste vintern men också i och med NATO-inträdet, verkligen stått i centrum. Det måste vi kunna nyttja, och visa på hur järnvägen är en del av lösningen för många av de utmaningar som finns kopplat till grön omställning, säkerhetsläge och inte minst en fortsatt kraftigt ökande efterfrågan på tillförlitliga resor och transporter berättar Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik.

Färdplan för de första stegen

För att nå visionen kommer JBS styrelse under våren ta fram en färdplan som adresserar både långsiktiga utvecklingsområden och åtgärder som ger resultat i närtid. Arbetet fortsätter bedrivas i bred dialog med andra intressenter inom transportsektorn. Ett konkret och avslutande råd kom också från den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, idag vd för Byggindustrierna:

– När ni här på konferensen kommer tillbaka till era kontor, och fortsätter författa era remiss-svar på Trafikverkets inriktningsplanering - utgå från visionen! Så kan vi gemensamt lägga grunden till ett transportsystem som för oss närmare och skapar förutsättningar för en utveckling, där Sverige växer med järnvägen.

Transportsystemet för oss närmare - Sverige växer med järnvägen (pdf, 2 MB)