Denna nyhet är äldre än 6 månader

Aktivt Resande – på väg att lyfta

Fyra innovativa förslag för ökat aktivt resande har utvecklats av nytänkande företag. Förslag som på sikt kan bli nya framtida tjänster och bidra till omställningen mot ett hållbart resande.

Trafikverket har tillsammans med kommunerna Uppsala och Skellefteå genomfört en förkommersiell upphandling för ökat och säkert aktivt resande. För drygt ett år sedan fick projektet in ett stort antal förslag. De med störst potential fick möjligheten att presentera sina upplägg för ett Draknäste.

Fyra av förslagen valdes ut och tilldelades FoI-medel. Bakom förslagen stod olika företagskonstellationer som sedan dess utvecklat sina idéer till koncept med sikte på att deska kunna skala upp och rullas ut på marknaden.

Som en final har de fyra företagen nu tagit fram varsin kortfilm som presenterar förslagen. Du är välkommen att rösta på den du gillar bäst.  

Rösta här (röstningen är avslutad, men du kan se bidragen och läsa nyhet om vinnarna på sidan). 

– Vi ville se lösningar för ett säkert och aktivt resande som både minskar allvarliga olyckor samtidigt som de bygger på genomtänkta affärsmodeller. Vi behöver tänka nytt och vi tycker att de lyckats riktigt bra, menar Anna Lindell, projektledare, Trafikverket.

Anna Lindell
Anna Lindell, Trafikverket 

Utveckling av koncept och affärsmodell

Förslagen i den förkommersiella upphandlingen bedömdes utifrån tre kriterier;

  • Hur väl bidrar lösningen till ett ökat aktivt resande?
  • Hur väl bidrar lösningen till ökad trafiksäkerhet för de som går eller cyklar?
  • Hur genomtänkt är affärsmodellen? 

Under konceptutvecklingen har Trafikverket, kommunerna Uppsala och Skellefteå bidragit med ett aktivt innovationsledarskap. Kreativa workshops, föreläsningar, tillgång till experter samt i viss mån också kontakter med lokala företag har varit värdefulla för att ta koncepten närmare implementering.

Hans Andersson, Skellefteå kommun
Hans Andersson, Skellefteå kommun 


– Det är särskilt inspirerande att se hur flera av företagen ”hittat” varandra och nu samarbetar. Ska goda idéer gå hela vägen till nytta krävs smarta affärsmodeller och det har varit särskilt utmanande, berättar Hans Andersson Skellefteå Kommun.

Genom att kombinera varandras idéer och uppslag till affärsmodeller är viktiga steg tagna för att framtida resenärer ska kunna se fram emot nya tjänster för ett aktivt och säkert resande.

– Att aktivt jobba med affärsmodeller i ett tidigt stadium är en lärdom vi tar med oss till framtida upplägg. Lösningarna är ännu inte riktigt flygfärdiga utan behöver utvecklas vidare men de är på god väg och kanske kan andra inspireras till att bidra, hoppas Anna.

 

Har du en idé – eller fler?

Kanske har du själv något att bidra med för ett ökat och säkert Aktivt resande – ta kontakt med Trafikverket! Läs mer under länkar.

 

Människors resor är en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle. Aktivt resande är en av många forskningsaktiviteter som Trafikverket driver och medverkar i, för att bidra till målen för Agenda 2030 och de mål och preciseringar myndigheten har för tillgänglighet i ett hållbart samhälle. Förkommersiell upphandling är ett sätt att öka innovationstakten och driva på nytta och implementering på marknaden.