Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Godkända lärare för utbildningar i trafiksäkerhet på järnväg

För att alla som arbetar i Trafikverkets järnvägsanläggning ska få en god och likvärdig utbildning, har vi utbildningskrav på lärare som utbildar i tillträdes- och trafiksäkerhetsfunktioner på järnväg.

Kompetenskraven för både tillträdesfunktioner och lärare finns beskrivna i TDOK 2014:0230.

Krav för lärarbehörighet

För att vara behörig ska en lärare:

  • ha genomgått Järnvägsskolans, Banskolans eller Trafikverksskolans lärarutbildning, eller motsvarande pedagogiskt utbildning
  • regelbundet utöva den funktion som hen ska utbilda i
  • ha klarat provet eller proven (vid lärarfortbildningen) med godkänt resultat för respektive funktion och inom respektive trafikeringssystem.

För att behålla sin behörighet måste läraren gå en repetitionsutbildning varje år, vanligtvis under hösten.

Den godkända läraren får även ett tillstånd att vistas inom Trafikverkets spårområde i samband med utbildning. Det innebär att lärare och elever vid genomförande av praktiska avsnitt i utbildningen och tillämpningsövningar får genomföra dem inom Trafikverkets spårområde.

Lärarbehörigheten gäller ett år under förutsättning att hen behåller sin behörighet enligt TDOK 2014:0230.

Behöriga lärare

Under Behöriga lärare nedan finns alla utbildningsföretag, med uppräknade lärare, som är godkända av Trafikverket att bedriva grund- och repetitionsutbildningar i trafiksäkerhet på järnväg under år 2020.

Kom ihåg att kontrollera att din lärare är behörig, eftersom din utbildning annars kan vara ogiltig för arbete på Trafikverkets infrastruktur.