Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägtrafikinformation på digital tavla

Teknik i vägtrafiken

Hur tar jag mig snabbast och säkrast till jobbet i dag? Finns det risk för köbildning längre fram på vägen? Hur blir övergångsstället vid skolan säkrare för barnen? Här är Intelligenta transportsystem (ITS) ett viktigt redskap.

Med Intelligenta transportsystem blir det både lättare och säkrare att ta sig fram i vägtrafiken – samtidigt som belastningen på miljön kan minskas.

ITS – ett viktigt redskap

Allt fler reser allt oftare allt längre. Det gör att trafiken och trycket på våra vägar ökar, särskilt i storstadsområdena och längs de stora riks- och Europavägarna.

Samhället satsar varje år stora resurser på att bygga ut och förbättra vägar och transportsystem. Men nya och bredare vägar löser inte alla problem, utan bidrar också ofta till att trafiken ökar. För att klara den ökande trafiken är det därför viktigt att vi utnyttjar vägar och trafiksystem ännu mer effektivt. ITS är här ett viktigt redskap.

Ger smidigare och säkrare vägtrafik

Sverige är i många avseenden ett föregångsland när det gäller ITS. Med hjälp av olika lokala, regionala och nationella ITS-lösningar får du tillgång till aktuell och akut vägtrafikinformation direkt på plats ute i trafiken. Men ITS ger dig också möjlighet att överblicka trafikläget innan du ger dig ut, så att du kan planera din resa bättre.

Med hjälp av ITS T skapar Trafikverket ett värdefullt stöd för resan. Ett stöd som gör att du och dina medtrafikanter kan ta er fram smidigare och säkrare, med mindre miljöpåverkan.