Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om du får stopp på bilen – varna, lämna och larma

Ungefär fyra personer per år får sätta livet till när de får motorstopp, punktering eller liknande på motorvägar och mötesfria 2+1 vägar. Det är fyra personer för mycket.

Om olyckan är framme, försök att köra bilen till en så säker plats att stanna på som möjligt och lämna bil och väg så fort det går. Utsätt dig inte för livsfaran att behöva stanna på vägen, förbered dig genom att tanka bilen, kontrollera släp och surra packningen säkert innan du ger dig iväg.

Varna, lämna, larma!

1. Varna – sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel!
2. Lämna – bilen och vägen!
3. Larma – ring bilbärgare!

Vid fara för liv, ring alltid 112!

Varna

Sätt på varningsblinkers. Sätt ut varningstriangel på ett avstånd av minst 100 meter, gärna längre, så att andra trafikanter varnas. Var försiktig när du sätter ut varningstriangeln. Gå vid sidan av vägen, utanför räcket om det finns ett. Varningstriangel ska alltid sättas ut där den högsta tillåtna hastigheten är högre än 50 km/timmen.

Lämna

Det är inte säkert att vara kvar i bilen eller att vara på vägen. Gå bort från vägen, utanför räcket om det finns ett.

Larma

Använd professionell hjälp. Ring bilbärgare. Ha alltid nummer till bilbärgare till hands, ingår ofta i din bilförsäkring.