Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Välj en säker bil

Här finns vägledning till dig som är på väg att köpa en ny eller begagnad bil.

Fordonen är en viktig del i trafiksäkerhetsarbetet

Fordonen kan skydda personerna som åker i dem, men också skydda andra trafikanter, till exempel gående, cyklister och passagerare i andra fordon.

Fordonens egenskaper styrs av lagstiftning, men också av marknadskrafter. Eftersom stora kundgrupper efterfrågar säkra fordon har fordonstillverkarna en egen drivkraft att leverera säkra fordon.

Vad gör vi för uppnå säkra fordon?

Trafikverket är aktivt inom det europeiska trafiksäkerhetssamarbetet Euro NCAP, för att höja bilarnas krocksäkerhetsprestanda. Euro NCAP är en europeisk organisation som testar nya bilars säkerhet. Den består av både myndigheter och intresseorganisationer och stöds av EU. Trafikverket arbetar aktivt i EuroNCAP med att påverka och förbättra kraven som EuroNCAP sätter.

Vi har dessutom stimulerat marknadsintroduktion av flera säkerhetssystem för bilar, till exempel:

  • bilbältespåminnare
  • antisladdsystem (ESC)
  • främre underkörningsskydd för tunga fordon
  • låsningsfria bromsar för motorcyklar (ABS)
  • alkolås
  • intelligent stöd för hastighetsanpassning (ISA)

Trots ett relativt långsamt utbyte av fordonsflottan (cirka 7 procent varje år) beräknar vi att cirka 10 liv räddas varje år, bara genom utbytet till nya säkrare bilar.

Arbetet med säkrare fordon innebär att vi samverkar nära med dem som tillverkar fordon, köper fordonsflottor och köper nya privatbilar.

Bilindustrin introducerar ständigt nya säkerhetssystem. En viktig roll för oss är att utvärdera dessa för att hjälpa kunderna att välja de viktigaste säkerhetssystemen.

Arbetet med lagar och regler om fordon hanteras av Transportstyrelsen. 

Hur hittar jag en säker bil?

Störst kommersiellt genomslag har de tester fått som görs av Euro NCAP (the European New Car Assessment Programme). Resultaten av Euro NCAP:s krocktester och tester av kollisionsundvikande systerm ger bilköpare möjlighet att få en oberoende värdering av nyare bilars säkerhetsprestanda.

Läs om de senaste testresultaten under Relaterade länkar.

I Sverige så analyserar Folksam information om trafikskador och bilars säkerhet baserat på information från verkliga olyckor.