Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kvinna byter däck på bil. Bil kör på vinterväglag.

Vinterdäck

Grunden för en säker resa på vintern är bra vinterdäck, rätt hastighet och ett körsätt anpassat till underlaget. Om du kör en bil utrustad med antisladdsystem (ESC) och dubbfria vinterdäck av nordisk modell, har du en bra säkerhet i hela landet.

Hur du kör påverkar säkerheten. Väglaget liksom drift och underhåll kan också skilja mellan olika vägar och delar av landet. Men oavsett det har ditt körsätt stor betydelse för säkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför.

Något som också påverkar säkerheten är antisladdsystem i bilarna. Om alla bilar i trafik hade antisladdsystem skulle vi undvika drygt hälften av de svåra singel- och mötesolyckorna i halt väglag.

Modern bil med antisladd – kör dubbfritt

Om bilen är utrustad med antisladdsystem, ESC, och du har bra dubbfria däck anpassade för nordiska förhållanden med ett mönsterdjup på 4–5 mm, har du goda förutsättningar att hantera olika vägunderlag under vintersäsongen (lagen säger att mönsterdjupet ska vara minst 3 mm).

Med antisladdsystem minskar antalet dödliga sladdolyckor med 92 procent. Nästan alla bilar tillverkade efter 2008 är utrustade med antisladdsystem, ESC. Óm du har en sådan bil är dubbfria nordiska vinterdäck att föredra, och då har du goda förutsättningar att hantera olika väglag under vintersäsongen.

Cirka 15 procent av de polisrapporterade olyckor som sker på vintern inträffar på underlag där dubbdäck har fördel, det vill säga på is. Trafikverket kan i statistiken inte se någon ökad trafiksäkerhetseffekt av dubbdäck om man beaktar hela vintersäsongen.

Gammal bil utan antisladd bör ha dubbdäck

Om du har en äldre bil utan antisladdsystem är det mindre lämpligt att använda dubbfria vinterdäck, om du ofta kör på vintervägar. Men även med dubbade vinterdäck har körsättet stor betydelse för trafiksäkerheten. Det handlar om att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför.

Antisladdsystemet, ESC, minskar risken för sladdolyckor på is och snö. Om du har en äldre bil som saknar antisladd bör du köra med dubbade vinterdäck, om du kör på vinterväglag, det vill säga is och hårt packad snö, större delen av vintersäsongen.

Det går inte att tillverka däck som har perfekt grepp vid alla sorters väglag. Tänk på att däckets kvalitet och lufttryck påverkar dess egenskaper.

Några saker att tänka på:

  • Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is.

  • På lös snö har dubbfria däck bättre väggrepp än dubbade däck.

  • Dubbfria vinterdäck kan sättas på tidigare på säsongen, vilket gör att du är rustad för vinterväglag när den första förrädiska halkan kommer.

  • De bästa däcken ska sitta bak.