Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Röd bakgrund med texten "Sluta genast gena!"

Sluta genast gena

Du är troligtvis inte en av dem som genar över järnvägsspår för att tjäna lite tid. Men faktum är ändå att det sker varje dag. Det är inte bara livsfarligt, det skapar också förseningar som påverkar tusentals personer. Så sluta genast gena!

Med uppmaningen Sluta genast gena vill vi skapa uppmärksamhet om en fråga som egentligen inte borde finnas. Det rör obehöriga i spår, ofta kallat spårspring, som år efter år fortsätter påverka tågtrafiken negativt. En enda genare kan faktiskt göra att tusen andra kommer fram senare till jobb, hem eller fritidsaktiviteter. Eller att varor inte kommer fram till sina mottagare i tid.

Därför vill vi påminna vi om att gena över järnvägsspår, eller på annat sätt olovligt vistas i spårområdet, inte bara är förbjudet och livsfarligt – det förorsakar också förseningar. Dessutom är det ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Många lokförare upplever stress och oro eftersom möjligheten att väja eller stanna om någon oväntat och olovligt dyker upp nära spåren helt enkelt inte finns!

Hur genare gör andra senare

Om vi själva, eller exempelvis Polisen, gör bedömningen att det finns risk för skada på människor, miljö eller egendom så stoppas  eller sänks hastigheten på trafiken. I synnerhet runt våra större städer där det är trångt på spåren får varje sådant snabbt stora följdverkningar för både gods- och persontrafik som riskerar att fastna i tågköer. Obehöriga i spår påverkar inte mindre än upp till 80 tåg per dag.