Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kvinna vid datorskärmar.

Trafikledning

Olyckor, vägarbeten eller teknik som inte fungerar. Ett litet hinder på en känslig plats och vid fel tidpunkt kan snabbt orsaka köer som sprider sig. Det är trafikcentralens uppgift att snabbt skicka ut hjälp och informera trafikanterna.

Information från olika tekniska system, polisen, räddningstjänsten och andra samarbetspartners samt tips från allmänheten kommer in till trafikledaren. Informationen, tillsammans med vägtrafikledarens erfarenhet och kunskap samt det tekniska systemstödet, utgör grunden för hur händelsen hanteras. Det kan till exempel handla om att skicka ut VägAssistans, stänga av ett körfält eller kontakta en entreprenör som behöver åka till platsen. Samtidigt förses trafikanterna med trafikinformation så att de kan välja väg, tidpunkt och färdsätt för sin resa.

Mycket information in

Flera system förser trafikledarna och driftteknikerna på trafikcentralen med den information de behöver för att dygnet runt övervaka trafiken och de tekniska systemen. En särskilt angelägen uppgift för trafikcentralen är att övervaka säkerheten i landets vägtunnlar.

De lokala systemen, till exempel trafikkameror och sensorer, skickar automatiskt larm vid trafikstörningar. Till trafikcentralen kommer också information från SOS alarm, polisen, räddningstjänsten, driftentreprenörer, SMHI och allmänheten. Utvalda yrkesförare, så kallade vägrapportörer, håller ett särskilt öga på trafiken för att snabbt kunna rapportera störningar.

Snabba åtgärder ut

När ett hinder uppstår i trafiken ser trafikcentralen till att informera trafikanterna och styra trafiken. Variabla meddelandeskyltar används för att sänka hastigheten, stänga av körfält eller leda om trafiken. Körfältssignaler ovanför vägbanan kan till exempel visa ett rött kryss när körfältet är avstängt. Stora trafikinformationsskyltar ovanför eller vid sidan av vägbanan finns på de mer trafikerade vägarna för att ge trafikinformation till trafikanter medan de kör. Samtidigt förmedlas information via andra kanaler som lokalradio, lokal-tv, webbplatser och fordonsnavigatorer med RDS/TMC.