Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vintercyklist på snöig väg.

Du som cyklar eller går

Här är några tips för dig som går eller cyklar. Förbered dig och cykeln för mörka och hala tider.

Vinterfixa cykeln

Med plogade och sandade cykelbanor och rätt utrustning går det ofta att cykla även vintertid. Förutom att det är viktigt med effektiv snöröjning och halkbekämpning av cykelvägar och andra vägar och gator, kan man som cyklist göra mycket för att öka sin egen säkerhet.

Här följer några tips på vad du som vintercyklist bör tänka på.

  • Byt till dubbdäck/vinterdäck även på cykeln.
  • Använd cykelhjälm.
  • Se till att synas genom att använda cykelbelysning och reflexer.
  • Serva cykeln så att bromsar, belysning och växlar fungerar som de ska.

Vinterdäck/ dubbdäck

80 procent av alla cyklister som skadas allvarligt skadas vid singelolyckor. Halt underlag är en av de främsta orsakerna till dessa singelolyckor. Använd därför vinterdäck på vintern. Vinterdäck ger bättre grepp då de inte blir lika hårda som vanliga däck och har ofta dubb som är bra om det finns risk för is på vägen.

Cykelhjälm

Cykelhjälmen har stor säkerhetspåverkan då den halverar risken för huvudskador. Cykelhjälm är därför en förutsättning för en säker cykeltrafik under hela året.

Belysning och reflexer

Belysning och reflexer är extra viktiga under den mörka årstiden. Många kollisioner med bilar sker i mörker. Använd belysning med fast vitt eller gult ljus fram och rött ljus bak, reflexer som är vita fram, röda bak och vit eller orangegul reflex åt sidorna. Det finns även däck med inbyggd vit reflex. Reflexer som sitter lågt och är i rörelse ger störst effekt. Ha därför gärna reflexer på benen.

Serva cykeln

Se till att cykeln är i bra skick – rengör och smörj den, och kolla att bromsklossarna inte är nedslitna och att belysning och reflexer fungerar. Du kan också lämna in cykeln för en genomgång inför vintern hos din cykelhandlare.

På med reflexen och bra vinterskor!

Den som inte syns finns inte

Risken att bli påkörd och dödad av en bilist ökar om du inte syns. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil som har halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig.

Placera reflexerna långt ner på ben och armar. Då syns de bäst. Det är även bra att använda en ficklampa för att se och synas.

Bra vinterskor = fotgängarnas vinterdäck

Valet av vinterskor är viktigt då det är fotgängarnas vinterdäck. De flesta fotgängare som skadas allvarligt i trafikmiljön gör det i samband med fallolyckor då det är halt. Genom att använda vinterskor med sulor som ger bra fäste kan man minska risken att råka ut för fallolyckor. Vid köp av nya vinterskor är det i dag svårt att själv avgöra om sulan har bra vinteregenskaper, be därför om hjälp av de som säljer skorna. Som ett extra skydd på sina vanliga skor kan man med fördel använda något av de halkskydd som finns att köpa i handeln Det är viktigt att skydden täcker både häl och fotsula för bästa effekt.