Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

I en pandemis spår. Järnvägspodden feat. JBS vol. 1-6

När smittspridning och reserekommendationer sätter käppar i hjulen för JBS konferens – vem ringer man då? Järnvägspodden! Så i en serie specialavsnitt i en podd nära dig träder nu hela JBS styrelse fram och bjuder på reflektioner, besked och spaningar.

Den 18 september var tanken att JBS, Järnvägsbranschens samverkansforum, skulle arrangera sin årliga konferens – men av kända skäl har den senarelagts till våren 2021. Men behovet för JBS styrelse att nå ut med de frågor, teman och initiativ som skulle ha presenterats på konferensen finns kvar. Som tur var fanns Järnvägspodden bara ett samtal bort.

Så vilka ingår i styrelsen, vad tycker dom och vilka frågor driver dom? För att få svar på dessa och många andra frågor har Järnvägspodden träffat samtliga tio styrelsemedlemmar. Resultatet har blivit sex fristående samtal om de utmaningar och möjligheter järnvägsbranschen tänker sig hantera gemensamt, vikten av samverkan och järnvägens roll i en grön återstart. Utifrån sina olika perspektiv bjuder styrelsen på personliga reflektioner, konkreta besked och spännande spaningar – både kring den besynnerliga tid som flytt och den något osäkra framtid som väntar. 

Utan att avslöja för mycket utlovas så klart ett och annat försök till scoop, en rad nya branschslogans, ett reality-TV koncept och en oväntad koppling mellan fåraherde och järnvägsinspektör. Samtliga avsnitt nås från valfri podd-app eller på trafikverket.se/jarnvagspodden (trafikverket.se/jbs)

Kort om avsnitten

I det första samtalet möter vi SJs nya vd Monica Lingegård och Tågföretagens nästan lika nya förbundsdirektör Pierre Sandberg. Hur ser de som nya i branschen på de utmaningar som järnvägen står inför? Förutom nya perspektiv utlovas en och annan branschslogan att hänga upp på väggen!  Avsnittet släpps den 18 september.

I det andra samtalet hälsar vi Ted Söderholm, Vd på Green Cargo, och Jernhusens Vd Kerstin Gillsbro välkomna till studion för ett samtal om gods och terminaler, om lönsamhet och vikten av tillförlitlig trafikinformation. Dessutom diskuteras hur avgörande järnvägen faktiskt är för en grön omstart. Avsnittet släpps den 21 september.

I det tredje samtalet bjuder Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och FSJs ordförande Robert Röder inte bara på sin tid, utan också en inblick i vad samarbetet inom JBS betyder för branschen. Självklart växlar samtalet in på frågor kring järnvägsunderhåll, och tanken väcks om reality-TV som en väg att klara kompetensförsörjningen. Avsnittet släpps den 22 september.

I det fjärde samtalet kommer Svensk kollektivtrafiks Vd Helena Leufstadius och Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik på Trafikverket in på frågor om punktlighet och trafikinformation, om trängsel och bilden av kollektivtrafikresande. Intressanta idéer kring tekniska lösningar för allt detta vädras också. Avsnittet släpps den 23 september.

I det femte samtalet når vi Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson och Swedtrains ordförande Björn Asplund direkt efter det senaste styrelsemötet. Förutom att fiska efter en direktrapport pratar vi om vikten av forskning och innovation. Bland mycket annat. Avsnittet släpps den 24 september.

Det sjätte och sista samtalet har vi med ingen mindre än JBS ordförande Kent Johansson. I fyra år har han stått i förarhytten för det draglok JBS är tänkt att vara för branschen. Hur ser han på sin roll, sin ”ombord-personal” och skälen till att JBS slutstation flyttat fram från 2020 till 2023. Lite oväntat serveras också en koppling mellan befattningarna fåraherde och järnvägsinspektör. Avsnittet släpps den 25 september.