Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågspår intill vatten i solnedgång

Nattåg mot Europa (foto: Kasper Dudzik).

Ny nattågssträcka till Europa

Utifrån ett tidigare regeringsuppdrag har nu ett beslut om tilldelning av nattågstrafik till Hamburg tagits. Trafikstarten är beräknad till andra halvan av 2022 med avgång från Stockholm.

Trafikverket har fattat beslut att tilldela SJ trafiken från Stockholm till Hamburg. Den andra sträckningen från Malmö har inte tilldelats då det inte kommit in några anbud. Kontraktet med SJ kan tecknas tidigast 10 september om inte det blir överprövat och sträcker sig fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Grunden för uppdraget har varit att all tågtrafik ska utföras på kommersiell basis men utöver det har Trafikverket i uppdrag att upphandla viss trafik som inte kan bedrivas kommersiellt. Det uppdraget handlar om att stödja tillgängligheten mellan olika landsändar i Sverige eller som i det här fallet till Europa.

Trafiken

Det kommer att finnas en resmöjlighet per dygn i vardera riktningen och hela resan kommer gå att boka på SJs hemsida. Restid är ca 12–13 timmar beroende på riktning. De exakta tiderna kommer inte att vara klara förrän tågplanen fastställs i höst.