Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på en buss som har stannat till vid en busshållplats

Vi gör kollektivtrafiken tillgängligare för alla

Det ska vara attraktivt att resa kollektivt även utanför storstäderna och inte minst för personer med funktionsnedsättning. Därför genomför Trafikverket satsningar som ska göra det enklare för alla att ta bussen även på landsbygden.

Det handlar om att göra fysiska förbättringar för att underlätta för den som vill ta bussen, till exempel genom att bygga om busshållplatser så att det blir lättare att kliva på och av en buss eller att flytta busshållplatser till bättre lägen.

Säkrare miljöer

Vi skapar också säkrare miljöer vid busshållplatser som gör det tryggare att resa kollektivt. På vissa platser bygger vi pendlarparkering för bilar och cyklar för att förenkla möjligheten att byta färdsätt under din resa.

Om fler resenärer väljer att resa kollektivt blir effekten minskad miljöbelastning. Fokus på kollektivtrafiken bidrar också till regional utveckling.

Flera projekt inom program Multikoll

Inom ett program som heter Multikoll har Trafikverket samtal ett antal projekt i sju län som ska förbättra tillgängligheten. Tillsammans genomför projekten cirka 500 åtgärder som ska gynna det kollektiva resandet på landsbygden. De sex länen är Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland.