Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kvinna med ryggsäck väntar på ett tåg vid en plankorsning. Foto: Stellan Stephenson, Gullers

Plankorsningar i väst

Vi arbetar systematiskt med att förbättra säkerheten vid järnvägskorsningar med förhöjd olycksrisk. Det innefattar både enskilda plankorsningar och hela järnvägsstråk. Läs om vilka plankorsningar vi just nu genomför åtgärder på.

Trafikverket förvaltar 12 000 km statlig järnväg. Det är ungefär så långt som det är mellan Sverige och Sydafrika. Längs järnvägen finns cirka 6 500 plankorsningar. Av dessa är cirka 3 000 utrustade med någon slags bom, ljus- och/eller ljudvarning. Övriga 3 500 plankorsningar är oskyddade, med eller utan kryssmärke. Årligen omkommer mellan 13 och 22 personer i plankorsningsolyckor, av dessa utgör cirka 60 procent självmord. Olyckorna är spridda över Sverige och har inträffat i olika typer av plankorsningar.

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att åtgärda säkerheten vid plankorsningar. Vid flera plankorsningar behöver sikten röjas och vid andra bygger vi om den obevakade plankorsningen och utrustar den med ljus- och/eller ljudvarning eller bom.

Vi passar också på när järnvägen rustas upp. Utöver att vi genomför åtgärder på enskilda plankorsningar över hela landet förbättrar Trafikverket även säkerheten i samband med att vi rustar upp hela järnvägsstråk. I samarbete med markägare och kommuner arbetar vi då för att stänga plankorsningar eller att leda om trafiken till säkrare plankorsningar. I de plankorsningar som blir kvar förbättrar vi skyddet med bommar – helst vill vi ersätta dem med planskilda korsningar. Det leder inte bara till ökad säkerhet utan även bättre tillgänglighet då hastigheten på banan kan höjas.

Fyra av de regionala banorna i väst (Älvsborgsbanan, Viskadalsbanan, Kinnekullebanan och Fryksdalsbanan) rustas upp för cirka 3 miljarder kronor. På dessa banor återfinns cirka 400 av de totalt 1 100 oskyddade/otillräckligt skyddade plankorsningarna i väst.

Läs om vilka plankorsningar vi just nu genomför åtgärder på.