Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilden visar tre unga människor i en trappa vid en järnväg

Linköpingsområdet

Ostlänken inom Linköpings kommun sträcker sig från Bäckeby fram till väster om centrala Linköping. Här planerar vi att bygga ny stambana.

Var med och påverka Sveriges nya järnväg!

För oss är det viktigt att ha närboende och lokalt näringsliv med oss när vi utreder var en ny järnväg ska gå i Linköping. Därför bjuder vi in dig att läsa mer om vårt lokaliseringsarbete i vår interaktiva karta här på webben.

Vi på Trafikverket gör en lokaliseringsutredning och har i uppdrag att utreda alla tekniskt gångbara lösningar för en järnväg inom Linköpings kommun. Successivt görs ett urval som ska leda fram till ett val av en lösning, som avgör järnvägens sträckning. Förslag på val av korridor där järnvägen ska gå presenterar vi våren 2022.

Vi finns tillgängliga för dina frågor

Vi på Trafikverket tycker det är viktigt att vara öppna och berätta vad vi har kommit fram till så här långt. Har du frågor är du välkommen att ringa oss. Projektledarnas och markförhandlarens kontaktuppgifter finns under den vinröda fliken Kontaktuppgifter på denna sida. Trafikverkets kontaktcenter når du på 0771-921 921.

Vi på Trafikverket arbetar med två järnvägsplaner: Bäckeby-Tallboda och Linköping. För varje järnvägsplan finns det ett synpunktsformulär. Det är till för att du ska kunna lämna synpunkter på ett smidigt sätt.

Sträckan Linköpings tätort (formuläret du kommer till när du klickar på länken har rubriken diarienummer TRV 2014/72087)

Sträckan Bäckeby-Tallboda (formuläret du kommer till när du klickar på länken har rubriken TRV 2014/72088)

 

Vi gör uppehåll i arbetet med järnvägsplanen för delen Bäckeby-Tallboda med anledning av att lokaliseringsutredningen inom centrala Linköping ännu inte är klar. Det innebär också att Öppet hus för delen Bäckeby-Tallboda blir senarelagt till tidigast i slutet av 2022 eller i början på 2023. Öppet hus är ett tillfälle för oss att informera om järnvägsplanen och vårt arbete även gällande delen Bäckeby-Tallboda, och för närboende och lokalt näringsliv att lämna synpunkter och ställa frågor till oss på plats. 

Anledningen till varför arbetet med järnvägsplanen för Bäckeby-Tallboda berörs av lokaliseringen inom centrala Linköping är att även sträckningen utanför centrala Linköping kan behöva ändras och exempelvis dras närmare E4, beroende på vilken lokalisering som beslutas. Det är inte heller möjligt att samråda om två olika järnvägsplaner inom samma område samtidigt utan i detta fall inväntar järnvägsplanen för Tallboda-Bäckeby arbetet med lokaliseringsutredningen inom centrala Linköping.