Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arkeologer jobbar i fält på fornlämningsplatsen Ströja.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

En berättelse om den stora fornlämningsplatsen Ströja

I fyra filmer delar vi berättelsen om den sagolika platsen Ströja. På denna plats, strax norr om Norrköping, har arkeologer hittat betydligt fler fornlämningar än tidigare beräknat. De arkeologiska fynden ger oss värdefull information om vår historia.

Arkeologer har undersökt platsen Ströja i fyra säsonger och hittat alltifrån sällsynt glas, arabiska silvermynt och speciella guldföremål till delar av olika vapen och rester från människoskallar som sannolikt offrats. Fynden berättar om en historiskt spännande plats – en plats som vi vill berätta mer om.

Luta dig tillbaka och häng med oss cirka 1500 år tillbaka i tiden till forntida Östergötland. Filmerna berättar om Ströjas strategiska läge och betydelse för handel, människorna och gästabuden, uttryck för makt och status samt tro och ritualer som utfördes i det gamla Ströja.

Trevlig filmstund!