Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Närbild på händer som skriver text på en trästicka.

Arkeologisk förundersökning vid Yttre Storbäcken

På uppdrag av Trafikverket genomför Västerbottens museum en arkeologisk förundersökning vid Yttre Storbäcken inför bygget av Norrbotniabanan. Arbetet pågår mellan den 6 och 14 september.

Arkeologiska undersökningar är viktiga för att säkerställa att vi tar tillvara den information som fornlämningarna kan ge om vår förhistoria. Vid den arkeologiska utredningen av järnvägskorridoren för Norrbotniabanan som genomfördes 2018 hittade man fynd bland annat norr om Yttre Storbäcken i Robertsfors kommun. På uppdrag av Trafikverket kommer Västerbottens museum därför genomföra en arkeologisk förundersökning vid Yttre Storbäcken, inför bygget av Norrbotniabanan.

– De fynd som tidigare hittats bestod av eldpåverkade stenar samt avslag av kvarts från forntida redskapstillverkning, och de indikerar en förhistorisk boplats. Nu genomförs en förundersökning så att vi ska veta hur stor boplatsen är, vilken typ av boplats det är samt vilket innehåll den har. Den här typen av undersökningar är alltid spännande och jag ser fram emot att se vad som hittas, säger Ann-Christin Burman, kulturmiljöspecialist vid Trafikverket.

Arbetet med förundersökningen vid Yttre Storbäcken startar den 6 september och pågår fram till och med den 14 september.