Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Karta som visar Värtans bangårdar.

Värtan västra bangård, ombyggnad

Vi rustar, moderniserar och bygger ut järnvägen. I Värtan ska vi bygga om Värtans västra bangård för att kunna öka dess kapacitet och ha möjlighet att stänga den östra bangården. Det skapar utrymme för utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden.

Tåget erbjuder ett hållbart sätt att transportera varor och gods

Upprustningen och utbyggnaden av Värtans västra bangård skapar bättre möjligheter att hantera godstrafik i Stockholmsregionen. Vi skapar även förutsättningar för grön energi i Stockholm.

Syftet med ombyggnaden av den västra bangården är att utöka kapaciteten och att modernisera för att kunna hantera fler tåg. Vi bygger också för längre tåg och för att våra kunder ska kunna ställa upp tåg på egna industrispår. I framtiden kommer rangering av tågen att bli effektivare då vi förbättrar logistiken och flödena på bangården.

Vi behöver även bygga om den västra bangården för att kunna flytta över kapacitet från den östra bangården och sedan kunna stänga denna. Området för den östra bangården behövs för Stockholms stads utveckling av Norra Djurgårdsstaden.

Bakgrund

Stockholms stad genomför en omfattande stadsomvandling i Norra Djurgårdsstaden. Inom delområde Värtahamnen har de inlett en detaljplan för området Södra Värtan. För att kunna bygga det som föreslås i detaljplanen behöver Värtans östra bangård avvecklas. Nedläggningen är också en viktig förutsättning för utveckling av gång- och cykelvägar och väganslutningar.

Vad händer i projektet?

Vi är i planeringsfas och ska ta fram en järnvägsplan för utvecklingen av Värtans västra bangård samt planerar för det framtida bygget. Det ingår även att hantera avvecklingen av Värtans östra bangård. Projektet genomförs i samarbete med Stockholms stad som finansierar arbetet med järnvägsplanen.

Tidplan

Sedan våren 2021 arbetar vi med att ta fram järnvägsplanen och projektets systemhandling.