Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nynäsbanan

Nynäsbanan

Arbetet med Nynäsbanan och anslutningen av industrispåret från Norvik hamn är klart. Och nu går godstransporterna från hamnen ut på Nynäsbanan.

Godstransporter på Nynäsbanan

På Nynäsbanan går i huvudsak pendeltåg. Pendeltågen trafikerar hela sträckan mellan Nynäshamn och Älvsjö men även enstaka godståg går mellan Älvsjö och Jordbro. Historiskt har godstrafik bedrivits mellan Nynäshamn och Älvsjö, främst transporter från Nynäs Petroleum i Nynäshamn. Dessa transporter upphörde under 1980-talet.

Utbyggnaden av Norvik hamn innebär att Nynäsbanan (från Nynäsgård till Älvsjö) återigen kommer att trafikeras med godståg (containervagnar) med en totallängd på upp till 750 m. Utbyggnaden av Norvik hamn pågår och under år 2020 blir det trafikstart för godstransporter.

Industrispår till Norvik hamn

Stockholm Hamnar har byggt ett eget industrispår mellan Nynäsbanan och Norvik hamn. Hamnens spår har anslutits till Nynäsbanan.