Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Genrebild på kontaktledning i järnvägen.

Emmaboda-Kalmar, kontaktledningsbyte

Trafikverket kommer att moderniserar kontaktledningssystemet på Emmabodabanan i Kalmar län. När det är klart år 2025 ökar driftsäkerheten och trafiken kan rulla mer tillförlitligt. Byggstart 2024.

Järnvägen mellan Emmaboda och Kalmar utgör en del av Kust till Kustbanan som är enkelspårig och hårt trafikerad av såväl godståg och persontrafik. Kontaktledningen längs med sträckan är mycket sliten och föråldrad. Det finns stor risk för tågstörningar då anläggningen är gammal och inte klarar den framtida kapacitetsökningen. För att öka driftsäkerheten och tillförlitligheten så att trafiken blir robustare, planerar vi att moderniserar kontaktledningssystemet på Emmabodabanan i Kalmar. Arbetet kommer att innebära av säkerhetsskäl att banan stängs för all trafik under ett par tillfällen varje år innan allt arbete är klart.

Vad händer nu?

Mellan åren 2021 och 2023 pågår ett projekteringsarbete för att kunna utreda hur den gamla anläggningen ska kunna anpassas till det nya kontaktledningssystemet.