Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Taxiskylt på biltak

Yrkeskunnande trafiktillstånd taxi

För att få bedriva taxitrafik krävs ett taxitrafiktillstånd. Transportstyrelsen prövar om du är lämplig att få ett taxitrafiktillstånd. För det krävs att du har genomfört ett godkänt kunskapsprov hos Trafikverket.

Utbildning i yrkeskunnande erbjuds hos branschorganisationer och privata utbildningsföretag.

Avgiften för ett kunskapsprov Yrkeskunnande Taxi är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor. Du bokar provet i bokningstjänsten (längst ner på sidan), eller hos kundtjänst på 0771-17 18 19.

Information om kraven för att få taxitrafiktillstånd finns hos Transportstyrelsen på sidan
Krav för att få taxitrafiktillstånd (Transportstyrelsens webbplats).

Kunskapsprovets innehåll

Innan provet börjar ska du på heder och samvete intyga att du inte på något sätt kommer att fuska. 
Läs mer här

Provet består av fyra delprov, 1-4, med kunskapskrav på fyra olika kunskapsområden:

  • delprov 1: Juridik
  • delprov 2: Ekonomisk ledning av ett företag
  • delprov 3: Trafiksäkerhet och tekniska normer
  • delprov 4: Fallstudier (tillämpningsprov)

Delprov 1-3

Delprov 1-3 får genomföras i valfri ordning. Proven består vardera av 23 frågor, men du kan som högst få 20 poäng per prov. Det beror på att tre av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i resultatet.
För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på minst 12 frågor i varje delprov. Provtiden är 45 minuter per delprov.

Delprov 4

Delprov 4 består av 20 frågor, men du kan som högst få 15 poäng. Det beror på att fem av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i resultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på minst 9 frågor. Provtiden för delprov 4 är 120 minuter.

Samtliga delprov för taxitrafik måste vara godkända inom sex månader från det första godkända delprovet.


Här kan du se en film om hur kunskapsprovet går till. Filmen finns på 14 språk och du hittar de översatta versionerna och fler filmer om körkort här.