Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flygbild över grönt landskap där tåg åker på räls.

Lokförarbevis

Du som har genomgått en utbildning för de allmänna yrkeskvalifikationerna för lokförarbeviset, ska genomföra ett kunskapsprov.

Så går provet till 

Kunskapsprovet består av totalt 60 frågor, men du kan som högst få 55 poäng. Det beror på att 5 av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i resultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på 44 frågor. Provtiden är 40 minuter.
Avgiften för provet är 410 kronor. Efter klockan 18.00 och under helger är avgiften 500 kronor.

Här kan du se en film om hur kunskapsprovet går till. Filmen finns på 14 språk och du hittar
de översatta versionerna och fler filmer om körkort här. 

 

Om du är utbildningsanordnare och bokar provet för en hel grupp ska du kontakta det aktuella förarprovskontoret direkt. Här hittar du kontaktuppgifter till alla kontor.
Förarprovskontor

Efter provet

Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Vi skickar också resultatet till din e-postadress. Du kan hämta resultatet på webben, genom att logga in i bokningstjänsten. I resultatet kan du se hur många rätt du har inom de olika ämnesområdena. Om provet inte blir godkänt har du rätt att göra omprov.