Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krav på fordon vid körprov – behörighet C1

Körprovet för behörighet C1 ska genomföras med en lämplig personbil eller lastbil. Du måste själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav.

Skatt och försäkring ska vara betalda. I övrigt ska fordonet vara tillförlitligt ur säkerhetssynpunkt. Fordonet måste vara registrerat i Sverige och du ska visa upp det senast utfärdade registreringsbeviset vid körprovet.

Fordonet får inte ha körförbud, vara ett utryckningsfordon eller en begravningsbil. Det får heller inte vara lastat med farligt gods eller med djur.

Tekniska krav på fordonet

Det ska finnas godkända bilbälten på de platser som används. Bilen ska kunna köras med en hastighet av minst 80 kilometer i timmen.

Fordonet ska:

  • ha en totalvikt av minst 4000 kg och högst 7500 kg
  • vara minst 5 meter långt
  • vara utrustad med antilåsningssystem för bromsar (ABS)
  • vara utrustad med färdskrivare, om inte provet avser körkort med begränsning till fordon utan färdskrivare (villkorskod 97)

Fordonet ska vara lastad till minst halva maximilasten. Lastutrymmet ska ha formen av en sluten lådkonstruktion som är minst lika hög och bred som förarhytten. Lasten ska vara förankringsbar och av styckegodskaraktär.

Om du ska göra ett omprov som enbart omfattar säkerhetskontroll får du använda ett fordon utan sluten lådkonstruktion. Lasten ska vara förankringsbar och av styckegodskaraktär men vikten behöver vid sådant prov inte uppgå till halva maximilasten. Vid förarprov som avläggs i Försvarsmakten samt gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning kan andra tekniska krav på fordon gälla.