Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krav på fordon vid körprov – behörighet C

Körprovet för behörighet C ska genomföras med en lämplig lastbil. Du måste själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav.

Lastbilen får inte ha körförbud, vara ett utryckningsfordon eller en begravningsbil. Den får heller inte vara lastad med farligt gods eller med djur.

Skatt och försäkring ska vara betalda. I övrigt ska lastbilen vara tillförlitlig ur säkerhetssynpunkt. Lastbilen måste vara registrerad i Sverige och du ska visa upp det senast utfärdade registreringsbeviset vid körprovet.

Tekniska krav på fordonet

Det ska finnas godkända bilbälten på de platser som används. Lastbilen ska kunna köras med en hastighet av minst 80 kilometer i timmen.

Lastbilen ska:

  • ha en totalvikt av minst 16000 kg
  • vara minst 8 meter lång
  • vara minst 2,4 meter bred
  • ha ett axelavstånd av minst 4 meter
  • vara utrustad med antilåsningssystem för bromsar (ABS)
  • vara utrustad med färdskrivare

Lastbilen ska vara lastad till minst två tredjedelar av tillåten lastvikt på väg som tillhör bärighetsklass 1 (BK1). Lastbilens lastutrymme ska ha formen av en sluten lådkonstruktion som är minst lika hög och bred som förarhytten. Höjden får dock inte understiga 3,5 meter. Lasten ska vara förankringsbar och av styckegodskaraktär.

Undantag

Vid omprov som enbart omfattar säkerhetskontroll får du använda fordon utan sluten lådkonstruktion. Lasten ska vara förankringsbar och av styckegodskaraktär men vikten behöver vid sådant prov inte uppgå till två tredjedelar av tillåten lastvikt på väg som tillhör bärighetsklass 1 (BK1).

Körprov vid Försvarsmakten

Vid förarprov som avläggs vid Försvarsmakten behöver färdskrivaren inte vara fast installerad i bilen och höjden på lastbilens lastutrymme får vara lägre än 3,5 meter.