Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Körprov för utökad B-behörighet (B96)

Utökad B-behörighet (B96) är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden är att du med B96 kan dra tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B-körkort.

Avgiften för ett körprov B96 är 800 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 1040 kronor.

Väljer du att göra körprov för B96 vid samma tillfälle som det vanliga körprovet för B (B+B96) kostar provet 1650 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 2145 kronor. Denna avgift gäller även om du inte genomför körprovets andra del med tillkopplad släpvagn.

Körprovet för B96 består av

Körprovet börjar med att du får göra en säkerhetskontroll där sammankoppling av bil och släp ingår. Fordonen ska vara isärkopplade när provet startar. Bilen och släpet ska stå sida vid sida, inte i led.

Du ska kontrollera, värdera och motivera att fordonskombinationen kan framföras på ett trafiksäkert, lagligt och miljöanpassat sätt. Om du upptäcker brister, ska du kunna föreslå åtgärder. Du ska självständigt kontrollera de olika funktionerna. Om det är någon del av kontrollen som inte är möjlig att göra själv, ber du förarprövaren om hjälp.

Om du använder en checklista för säkerhetskontrollen får den inte innehålla instruktioner för hur kontrollen ska genomföras.

Beskrivning av säkerhetskontroll för utökad behörighet B (pdf, 26 kB) 

Körningen i trafik pågår minst 25 minuter och du får köra både i tätort och på landsväg.

Förarprövaren kommer att dirigera dig eller be dig köra mot ett angivet mål.

Du kan få olika uppdrag som att vända, parkera, starta i lutning eller backa med sväng där rak backning ingår före eller efter svängen.

Provet ska avslutas med kontroll av att du kan koppla släpfordonet från dragfordonet och parkera på ett säkert sätt för lastning och lossning.


Här kan du se hur provet går till. Filmen saknar ljud.

Körkort med villkor

Om du har ett körkort med villkorskod som innebär att du ska använda glasögon eller linser när du kör, måste du uppfylla villkoret vid provet. Om du har opererat dina ögon och därför inte längre behöver använda glasögon eller linser måste du kontakta Transportstyrelsen och få ett körkort utan villkor utfärdat innan du kommer till provet, annars får du inte genomföra provet.

Så här går bedömningen till

För att ditt körprov ska godkännas krävs det att förarprövaren bedömer att du har de kunskaper som anges som mål i Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan för förarprov, utökad behörighet B (se länk längre ner på sidan).

Under körprovet för bedöms särskilt din manövrering av fordonskombinationen, till exempel backning. Du ska till exempel kunna använda rätt växlings- och bromsteknik, kunna planera din körning och ha uppmärksamhet på annan trafik med hänsyn till det utrymme fordonskombinationen kräver.