Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Körprov B

Vid körprovet ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Under provet ska du visa att du kan tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Innan du gör ditt körprov måste du ha ett godkänt och giltigt kunskapsprov.
Avgiften för körprovet behörighet B är 800 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 1 040 kronor. Du kan enkelt boka ditt prov i bokningstjänsten.
Här kommer du till bokningstjänsten.

Så här går körprovet till

Förarprövaren inleder med att berätta om hur provet går till och vad som bedöms. Observera att förarprövaren talar svenska vid körprovet. Det går inte att boka körprovet på annat språk.
Om du inte kan svenska kan du få se en film på annat språk om hur körprovet för behörighet B går till, innan provet startar. Filmen finns översatt till engelska, arabiska, persiska, somaliska och BKS (bosnisk-kroatisk-serbisk version).
Om du vill se filmen innan du kommer till ditt prov hittar du den och andra översatta filmer om körkort här.

Körprovet börjar med att du får göra en säkerhetskontroll

Först får du göra en eller flera delar av en säkerhetskontroll. Du ska veta vilka risker som kan uppstå om bilen inte fungerar som den ska. Om du upptäcker fel eller brister på bilen ska du kunna ge förslag på åtgärder. Efter säkerhetskontrollen får du köra i minst 25 minuter, både i stadstrafik och landsvägstrafik. Läs mer om säkerhetskontrollen för personbil i Transportstyrelsens föreskrift om förarprov, längst ner på sidan.

Om du använder en checklista för säkerhetskontrollen får den inte innehålla instruktioner för hur kontrollen ska genomföras.

Körning i stadstrafik och landsvägstrafik

Förarprövaren kommer i god tid att ge dig tydliga instruktioner om vart du ska köra. Om det uppstår någon farlig situation där förarprövaren behöver ingripa, är det ändå du som räknas som förare och är ansvarig för vad som händer under provet.
Läs mer på sidan Har du koll på vad du ska kunna för att bli en trafiksäker förare? 

Företräde till prov

Under pågående pandemi ökar vi tillfälligt antalet prov för företräde från 2 till 3 prov.
Det innebär att du som ska göra kunskapsprov och körprov för första gången för behörighet B har företräde till totalt tre kunskapsprov och totalt tre körprov.
Observera att du efter dessa prov inte längre har företräde, och därför kan få vänta längre innan du kan göra nytt prov.