Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Körprov för motorcykel – A1, A2, A

Vid körprovet ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken.

För att genomföra ett körprov måste du ha ett giltigt kunskapsprov. Om du har behörigheten A1 eller A2 sedan tidigare, krävs dock bara ett godkänt körprov för att få A2 eller A.
Avgiften för körprov är 1 650 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 2 145 kronor.

Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till prov. Utbildar du dig privat kan du själv boka direkt via Boka prov här på sidan.

  • Körprov för motorcykel genomförs under sommarhalvåret med start i slutet av april till slutet av oktober. Tidsperioden varierar beroende på var du vill göra provet. I bokningstjänsten Boka prov längre ner på sidan hittar du de lediga tiderna som finns just nu.


Körprovet består av

  • säkerhetskontroll
  • ett särskilt manöverprov
  • körning i och utanför tätort

Säkerhetskontroll

Körprovet inleds med en säkerhetskontroll. Om du upptäcker brister på motorcykeln, ska du kunna föreslå åtgärder. Du ska självständigt kontrollera de olika funktionerna. Om det är någon del av kontrollen som inte är möjlig att göra själv, ber du förarprövaren om hjälp.

Om du använder en checklista för säkerhetskontrollen får den inte innehålla instruktioner för hur kontrollen ska genomföras. Läs mer om säkerhetskontroll i Transportstyrelsens föreskrift om förarprov för motorcykel, längst ner på sidan.

Ett särskilt manöverprov

Vid körprovet för motorcykel ska du även göra ett särskilt manöverprov som består av flera olika moment. Längre ner kan du se en film som visar hur manöverprovet går till. Vill du läsa mer om manöverprovet kan du göra det på denna sida:
Manöverprov för motorcykel – behörighet A1, A2 och A

Körning i och utanför tätort

Du ska köra i och utanför tätort, mot angivet mål eller efter angiven färdväg under sammanlagt minst 25 minuter. Du ska om möjligt köra på gator och vägar under förhållanden med varierande ytskikt, vägbredd, sträckning och trafikintensitet.

Om förarprövaren har sett några brister vid det särskilda manöverprovet ska de särskilt uppmärksammas vid körningen i och utanför tätort. Detta gäller i synnerhet hur du tekniskt hanterar fordonet. Även din körställning samt förmåga att använda rätt växlings- och bromsteknik ska uppmärksammas. Under körning i och utanför tätort sker kommunikation med dig via radio. Det finns hörlurar på plats men ta gärna med egna som får plats under hjälmen.

Hur lång tid tar provet?

Till körprovet för motorcykel kallas flera körkortstagare till samma provtid för manöverprovet. Därefter sker körning i trafik med en körkortstagare i taget. Du kan därför behöva vänta tills det blir din tur för körning i trafik. Räkna därför med att provet kan ta större delen av dagen.

Observera att du på vissa provorter behöver förflytta motorcykeln från platsen där manöverprovet genomförs till samlingsplatsen för körningen i trafik. Du får inte själv köra provfordonet till samlingsplatsen. Istället kan du ta hjälp av någon som har den behörigheten, till exempel den du övningskör med. Ett annat alternativ kan vara att du ordnar så att motorcykeln transporteras i bil eller på släpvagn, men då är det viktigt att du i god tid innan provet kontaktar vår kundtjänst på 0771-17 18 19, för att undersöka om det finns tid för det. Det finns information på tidsbekräftelsen om vad som gäller på din provort.

Vilken skyddsutrustning ska jag använda?

Du som gör provet ska bära ändamålsenlig skyddsutrustning avsedd för motorcykelkörning. Utrustningen ska bestå av skyddskläder av skinn eller annat kraftigt material samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och hjälm. Utrustningen ska vara fri från skador.

Krav på motorcykeln

Körprovet för behörighet A1, A2 och A ska genomföras med en motorcykel som uppfyller de krav som anges i Transportstyrelsens föreskrift, för respektive behörighet. Du måste själv tillhandahålla en sådan motorcykel.

 

Företräde till prov

Du som ska göra kunskapsprov och körprov för första gången för behörighet A har företräde. Du har företräde till totalt två kunskapsprov och totalt två körprov. Observera att du efter dessa prov inte längre har företräde till de första lediga provtiderna, och därför kan få vänta längre innan du kan göra nytt prov.