Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägfärjornas namn

Trafikverket Färjerederiet har en namnpolicy som vi använder oss av när vi döper vägfärjor. De frigående fartygen får namn med koppling till astronomi medan de lindrivna färjorna döps med nordisk mytologi som tema.

Vägfärjornas namn är något som engagerar många och att döpa färjor med namn som har en tydlig lokal prägel kan vara vanskligt. Detta eftersom Färjerederiet arbetar med så kallad "fleet management", det vill säga att färjorna sätts in där de behövs som bäst och detta kan skifta över året. En vägfärja är aldrig specifikt knuten till en viss färjeled.

På senare år har vi därför valt att ha en namnpolicy som innebär att frigående fartyg döps med namn som är kopplade till astronomi. Det finns en stark koppling mellan sjöfart och astronomi, både med tanke på forna tiders skickliga navigatörer och dagens satellitbaserade navigering. Linfärjorna döps med namn som är kopplade till nordisk mytologi.

De färjor som är döpta innan namnpolicyn togs i bruk behåller naturligtvis sina namn.