Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Isväg. Foto: Kasper Dudzik

Att färdas på isväg

Under vintern ersätts eller kompletteras vägfärjetrafiken med isvägar när klimatet tillåter. Här är tips på vad som är bra att tänka på när du reser över isväg och vilka regler som gäller.

För att isvägen ska vara säker att köra på kontrollerar Färjerederiets medarbetare isens kvalitet regelbundet, dygnet runt. Kan vi inte säkerställa en bärighet på två ton, så öppnas inte isvägen. Du som trafikant måste också följa de säkerhetsföreskrifter som gäller på isvägar för att din resa ska bli så säker som möjligt.

Information om en specifik vägfärja är ersatt med isväg och vilken bärighet som är aktuell hittar du under Trafikinformation Vägfärja här nedan.

Tips för din resa över isvägarna

  • Högsta tillåtna hastighet – max 30 km/h
  • Högsta tillåtna bruttovikt på fordon/fordonståg är olika för olika isvägar. Se Trafikinformation Vägfärja (länk nedan) vad som gäller där du ska köra.
  • Minst 50 meter mellan fordonen
  • Omkörningsförbud
  • Förbjudet att stanna och parkera
  • Följ de anvisningar som ges
  • Ta hänsyn till de människor som arbetar på isvägen och deras arbetsfordon som i vissa fall kan färdas i fel körriktning vid snöröjning
  • Släng inte skräp på isen

Om du kör med högre hastighet än vad som är tillåtet kan Färjerederiet bli tvungna att stänga isvägen tillfälligt på grund av att det kan bildas sprickor i isen om du kör för fort. Samma gäller även om ett fordon/fordonståg med högre bruttovikt än vad som tillåts passerat över isvägen.

Så vet du om en specifik isväg är öppen

Karta över isvägar, illustration.
 

Trafikinformation på Trafikverkets startsida

Gå in på Trafikinformation Vägfärja här nedan för att se om färjan är ersatt med isväg. Zooma in i kartan till färjeleden eller isvägen som du är intresserad av. Isvägär är markerade med blå symbol. Det står även hur tung trafik isvägen klarar. Observera att kartan bara visar isvägar som hör till det statliga vägnätet och som ersätter en vägfärja (isvägen Sunne–Vällviken finns alltså inte i kartan).

Trafikinformation via sms

Sms-tjänsten ger dig information om aktuella trafikstörningar snabbt och smidigt på alla våra isvägar. Allt du behöver göra är att registrera ditt mobilnummer på webbsidan för den led som du vill ha uppdateringar om. Vill du avregistrera din prenumeration för du det på samma ställe. Tjänsten är kostnadsfri.